JDahl.se

Synka Outlook-kalendern med Androidenhet

Om du har en telefon med Android kan du lätt synkronisera den med din kalender i Outlook. Helt utan klick eller kablar mellan dator och telefon, finns ett enkelt sätt som använder sig av Google Calendar. Det smarta med att du måste ha ett Google-konto till din Androidlur är att kalendern automatiskt redan är synkad med Google Calendar. Själva synkningen mellan Google Calendar och Outlook, gör vi med hjälp av Google Calendar Sync.

Google Calendar Sync ScreenshotGoogle Calendar Sync är gratis och tillhandahålls av Google. Programmet finns att ladda ner här här. När du hämtat hem det, öppna filen. En installation startas nu. Gå igenom steg för steg och använd dig av standardvärdena. När installationen är klar måste du konfigurera programmet med några enkla uppgifter innan det fungerar helt.

Ange din e-postadress och lösenord för det Google-konto du vill använda. Dessa uppgifter ska vara desamma som du använder dig av på din telefon. Välj sedan om du vill synka 1- eller 2-vägs. 2-vägssynk ska du använda när du vill kunna lägga till händelser i båda kalendrarna, och 1-vägssynk bara när du endast vill visa kalendern i den ena klienten. Avsluta med att välja hur ofta Google Calendar Sync ska synkronisera, förslagsvis var 120:e minut.

När du sedan klickar på Save, kommer programmet automagiskt, varannan timme, synka dina två kalendrar. När synkroniseringen pågår, föreställer ikonen i aktivitetsfältet två pilar. I annat fall är det bara en röd prick i ett Windowsfönster.

Den andra biten, det vill säga mellan Google Calendar och din telefon, sköter sig helt själv. Du kan dock ställa in några få inställningar i din telefon om hur ofta du vill synka.

Tänk på att du, när du lägger till saker i mobilkalendern, måste du välja att göra det i Google-kalendern. Annars sparas bara händelser i själva mobilen, och inte på Google Calendar.

Det som är bra med den här metoden, förutom att du har allt i Outlook också, är att du kan komma åt din kalender var du än är. Den finns nämligen alltid på Internet, på google.com/calendar.

Författare: Jonas Dahl

Jonas har skrivit 357 inlägg på denna sida hittills.

Publicerat den 21 maj, 2011 klockan 20:12.
 • http://www.facebook.com/eva.heljesten Eva Heljesten

  Man kan inte längre ladda ner Google Calendar Sync (hittade den dock ändå på ett annat ställe, tack!).

 • Åke Bertenstam

  Det här var nog ett av de uslaste skrivna program jag träffat på. Råkade av misstag fylla i fel mailadress (google.com i stället för gmail.com) i menyn som du avbildade ovan. Jag fick förvisso ett felmeddelande om att jag fyllt i fel adress, men menyn kommer inte tillbaka så att jag kan rätta felet! Att starta om programmet hjälper inte heller, inte ens om jag stänger det med våld via Aktivitetshanteraren. Det verkar som det enda sättet att rätta felet är att avinstallera och ominstallera programmet, men om det har sådana brister på en så basal funktion som att fylla i kontouppgifterna vet jag inte om jag vågar lita på det i övrigt heller.

  • Åke Bertenstam

   Hm, jag hittade en ikon i aktivitetsfältet, så via den kunde jag också rätta kontoinställningarna. Synkningen fungerar, men kräver uppenbarligen a) att Outlook är nerstängt under synkningsfasen, vilket är något ohanterligt b) att jag lämnar datorn påslagen om jag vill kunna synka något när jag inte är på jobbet.
   Eftersom Google inte längre underhåller appen lär den knappast heller fungera i längden, så det här verkar tyvärr vara en tillfällig lösming på problemet.

  • http://twitter.com/jonas_dahl Jonas Dahl

   Bra att det löste sig delvis! Jag har nu övergivit Outlook till fördel för webbmail, så jag har inte längre problemet.

  • Åke Bertenstam

   Jobbet (Uppsala universitetsbibliotek) har ju Outlook, så där har jag inte mycket att välja på tyvärr. I så fall får jag ha ett separat kalenderprogram, vilket är tämligen opraktiskt. Den webbmail-lösning som Uppsala universitet har verkar vara delvis hemsnickrad, och saknar kalenderfunktion. Den fungerar dessutom rätt uselt i mobilversion – det går inte att öppna några attachments!

 • Åke Bertenstam

  Fråga angående den här appen innan jag lägger något mer jobb på den. Fungerar den över huvud taget mot en mailserver som ligger bakom en brandvägg? Vad jag är ute efter är att synka mot Outlook-kalendern som finns på jobbet. Externt kommer man alltså bara åt exchangeservern (inklusive kalendern), men då förutsätter ju det hela att appen frågar efter den webbadress som exchangeservern finns på annars kan den inte hitta den.

Nyhetsbrev

Anmäl dig gärna till mitt nyhetsbrev. Du får tips, idéer och en del information som jag inte skriver på bloggen, c:a en gång per månad. Självklart använder jag inte din e-postadress till något annat.

Det här är jag

Jonas Dahl

Mitt namn är Jonas Dahl. Jag kommer från Lidingö, en förort till Stockholm. Ett starkt intresse har sedan många år varit datorer, där jag själv tycker att jag kan ganska mycket. Jag är speciellt inriktad på saker som har med internet att göra, som hemsidor, SEO, PHP, MySql, HTML och en massa andra roliga saker.

Har du aldrig läst den här bloggen förut, kan jag tipsa om min presentationssida, där du får mer information om mig. Annars är det bara att börja läsa någon av alla 220 inlägg som jag hittills har skrivit!