JDahl.se

Teknik ska funka för alla

Jag får ofta meddelanden och samtal från folk som har fått eller skaffat en elektronisk produkt, utan att veta hur den fungerar. Det är många som undrar hur man ska göra, eller vad saken i fråga används till. Och redan där finns ett problem. Om man inte ens vet vad man ska ha den till, varför i hela friden köper man den?

Borta på Elprint bloggar man om teknikprylar. Det är ett av sätten att sprida information om saker. För att inte prata om Google. Överallt överöses vi av information om hur man gör saker och ting, och ofta måste vi skaffa oss information genom att söka den på olika sätt. Speciellt när vi har skaffat en ny teknikpryl.

Jag tror att det finns tre olika typer av personer. Den första gruppen är den som inte fattar något om någon teknik alls. Det är dessa som har kvar gamla telefoner och andra produkter (inget ont om det), av rädsla för att de inte ska förstå hur de fungerar. Föga förvånade är dessa personer över medelåldern, även om de såklart finns i upplagor från barn till vuxna.

Den andra gruppen är de som behärskar den vardagliga tekniken. De som kan det de behöver kunna. De använder sina grejer till det de är till för, och är inte rädda för att testa på nya saker. Däremot kan de, om de köpt något nytt, fråga en person i grupp tre om råd eller hjälp. Efter det kan de oftast saker och ting själva.

Den tredje och sista gruppen som jag tycker mig urskilja är den som kan mest om det mesta. Den som alla andra ringer för att fråga om hjälp hör hit. För att komma dit räcker det inte med att använda saker och ting till den gräns man kan. Ofta handlar det om att testa, trial-and-error är ofta ens bästa vän.

Om jag skulle behöva placera mig själv i någon av de här tre grupperna skulle jag absolut välja den sistnämnda. Även om jag för första gången använde en dator någon gång i lågstadiet, har jag alltid varit nyfiken och inte varit rädd för att misslyckas. Jag har också varit intresserad, vilket jag tror är viktigast av allt.

Så, vilken grupp tillhör du? Eftersom du läser den här bloggen skulle det inte förvåna mig om du är i någon av grupp två eller tre. Eller har jag fel? Kommentera gärna, jag är nyfiken!

Författare: Jonas Dahl

Jonas har skrivit 357 inlägg på denna sida hittills.

Publicerat den 9 mars, 2013 klockan 22:26.

Nyhetsbrev

Anmäl dig gärna till mitt nyhetsbrev. Du får tips, idéer och en del information som jag inte skriver på bloggen, c:a en gång per månad. Självklart använder jag inte din e-postadress till något annat.

Det här är jag

Jonas Dahl

Mitt namn är Jonas Dahl. Jag kommer från Lidingö, en förort till Stockholm. Ett starkt intresse har sedan många år varit datorer, där jag själv tycker att jag kan ganska mycket. Jag är speciellt inriktad på saker som har med internet att göra, som hemsidor, SEO, PHP, MySql, HTML och en massa andra roliga saker.

Har du aldrig läst den här bloggen förut, kan jag tipsa om min presentationssida, där du får mer information om mig. Annars är det bara att börja läsa någon av alla 220 inlägg som jag hittills har skrivit!