JDahl.se

Yr.no bästa vädertjänsten på webben?

Vädertjänsterna på Internet är många. Yr.no, SMHI, Klart.se, Yahoo!. Många fler finns det och alla har vi vår egen favorit. Jag har testat några och kommit fram till följande resultat.

SMHIs startsida.

SMHIs startsida.

SMHI

Statens meteorologiska och hydrologiska institut tog emot kritiken. För något år sedan började man en ännu oavslutad process med att bygga om sin hemsida. Den förra, som verkligen så hemsk ut, byttes mot en ny, flashigare (både bokstavligt och bildligt) variant.

En bra funktion är att man kan välja sin startort på förstasidan. En prognos visas för det kommande dygnet och man kan klicka vidare sig till både 10-dagarsprognos i tabell och diagram samt en vanlig 5-dagarsprognos. Den sistnämnda är både bra och, i mitt testfall, mycket korrekt förutspående. Vädret blev nästan som det stod dagen innan (under tre olika dagar), förutom temperaturen. Den skiljde som mest fem grader.

En negativ sak med SMHI är tillgängligheten. Alla rubriker visas med Flash, eftersom SMHI ”var tvunget” att använda sig av ett mycket speciellt typsnitt. Hade verkligen inte Tahoma eller Arial passat lika bra? Det här ställer såklart till det vid utskrifter bland annat, eftersom en del webbläsare inte kan skriva ut Flash. Även iPhone-användare kan ha problem med att se rubrikerna med standardwebbläsaren och utan andra applikationer.

Yr.no:s startsida.

Yr.no:s startsida.

Yr.no

Yr.no är egentligen en norsk vädertjänst. Men på grund av att så många svenskar använder den så tar jag ändå med den i min jämförelse.

Yr.no är mycket mindre tilltalande än SMHI designmässigt. Den blågråa startsidan påminner lite om SMHI:s gamla sida, fast med många fler funktioner. Här kan man, likt den svenska statliga vädertjänsten, välja favoritorter att lägga till på startsidan. Men till skillnad från SMHI har man en tredagarsprognos direkt, utan att behöva klicka någonstans.

Men om man ändå klickar sig vidare har man många fler alternativ än på SMHI. Långtidsprognos, timme för timme, närmsta dagarna. Alternativen är många. Men en sak som jag saknar/inte kan hitta är luftfuktigheten. Det är kanske bara jag som behöver den till mitt snökanonsprojekt, men det kan vara bra ändå.

Prognosmässigt visar Yr.no nästan identiska prognoser som med SMHI, det vill säga i mitt fall ganska korrekta.

Yahoo! Weathers startsida.

Yahoo! Weathers startsida.

Yahoo!

Yahoo! är i grund och botten inte en riktig vädertjänst. Likt Google började man som en sökmotor, men när man upptäckte att just Google tog över marknaden började man se sig om efter andra nischer. På så sätt skapades en halvmessyr till vädertjänst; Yahoo! Weather.

Jag testar att söka på mitt postnummer och får till min stora överraskning i alla fall upp Stockholm. Nu är ju inte Stockholm och Lidingö samma sak, vädret brukar skilja sig lite, i alla fall temperaturmässigt. Men Stockholm får ändå duga. När jag väl valt stad får jag inte så mycket mer än en vanlig väderprognos, inga expertutlåtanden, inga extra data, ingenting. Det märks att Yahoo! inte gjordes för vädret.

Korrektheten är inte heller lika bra som SMHI och Yr.no. Min planering förstördes när det kom snö istället för strålande sol. Tillsammans med utseendet på hemsidan gör det att jag inte kan rekommendera sajten, till någon.

Klart.se:s startsida.

Klart.se:s startsida.

Klart.se

Klart.se är den sista vädersajt jag kommer recensera idag. Det är en hemsida jag brukar besöka rätt ofta. Den har givit mig bäst intryck hittills och har en klar struktur. Här används inte favoritorter på samma sätt som hos de andra tjänsterna. Man får istället söka efter sin ort i rutan till vänster.

Men när man väl är inne på sin ort har man allt man behöver, presenterat på ett snyggt sätt dessutom. Utan krångliga Flash-rubriker när man vill skriva ut, och med god korrekthet i jämförelse med de andra angående väderprognoserna. Det här är min personliga favorit, vilket kan göra denna recension ganska partisk.

Men titta bara på diagrammen! Man blir nästan gråtfärdig över att se hur de har utformat ett så enkelt gränssnitt för så komplicerad data. Man kan bara dra med musen utefter tidslinjen och få mer detaljerad information i en ruta.

Sammanfattning

Jag måste nog ändå säga, att efter Klart.se i min personliga lista, kommer Yr.no. Efter att ha testat dessa fyra populära vädertjänster, av så många, känns det som Yr.no har den med kompetenta informationen och den tydligaste presentationen.

Och att den statliga vädertjänsten SMHI inte kan kvalificera sig ens till en andraplats i min lista är pinsamt. En norsk vädersajt är bättre på svenskt väder en en svensk vädersajt!

Vilken vädertjänst brukar du använda och varför?

Författare: Jonas Dahl

Jonas har skrivit 357 inlägg på denna sida hittills.

Publicerat den 21 februari, 2011 klockan 20:29.
 • Ming

  Yr.no har ju fel hela tiden.

  Spelar ingen roll hur bra sidan är eller hur detaljerad information man kan få när den inte är korrekt.

  Yr.no var bra för ett och ett halvt år sedan. Sedan hände något och nu har de fel oftare än de har rätt. Den här sommaren har jag nog förlorat en sju-åtta dagar för att jag planerat efter yr.no. Planerat in uteaktiviteter när yr.no visar sol -får regn. Planerar inneaktiviteter och jobb när de visat regn -då blir det perfekt väder med sol.

  Yr.no är skräp.

 • http://jdahl.se/jonas-dahl Jonas Dahl

  Var bor du? Där jag är just (Gotland) nu har de haft rätt i princip varje dag sedan i början av juli.
  Dessutom finns det ju ingen som tvingar dig att använda just Yr.no. Testa någon annan tjänst om du inte är nöjd.

Nyhetsbrev

Anmäl dig gärna till mitt nyhetsbrev. Du får tips, idéer och en del information som jag inte skriver på bloggen, c:a en gång per månad. Självklart använder jag inte din e-postadress till något annat.

Det här är jag

Jonas Dahl

Mitt namn är Jonas Dahl. Jag kommer från Lidingö, en förort till Stockholm. Ett starkt intresse har sedan många år varit datorer, där jag själv tycker att jag kan ganska mycket. Jag är speciellt inriktad på saker som har med internet att göra, som hemsidor, SEO, PHP, MySql, HTML och en massa andra roliga saker.

Har du aldrig läst den här bloggen förut, kan jag tipsa om min presentationssida, där du får mer information om mig. Annars är det bara att börja läsa någon av alla 220 inlägg som jag hittills har skrivit!